Goldenbok

Bok: Golden retriever – till nytta och nöje

Boken, Golden retriever till nytta och nöje, finns nu att beställa. Den handlar som titeln anger om vackra golden retriever som kan arbeta,
ger en tillbakablick på rasens ursprung i det skotska höglandet, och skildrar framstående hundar och duktiga uppfödare fram till våra dagar.
En del om jaktträning, utställning och uppfödning finns även med.
Den är inbunden och rikt illustrerad med många färgbilder. Hör av er så skickar jag en bok. Den kostar nu 100 kr + portokostnaden. Beställ per mail eller telefon.

Golden retriever -till nytta och nöje
Ett avsnitt ur boken

Golden retriever -till nytta och nöje


Den första golden retrievern


Jag såg en golden retriever för första gången sommaren 1966 i sydvästra England i en liten ”seaside resort” kallad Seaton.
Det kom en mycket trevlig guldgul hanhund till den långa badstranden varje dag när vi var där och badade. Han strosade runt en hel del på egen hand men tog spontana kontakter med de människor som visade honom något intresse.
Han gav sig då och då ut på en simtur och rullade sig torr på sin egen handduk efter doppet. Han höll en viss kontakt med sina ägare men var på samma gång självständig och allmänt socialt behaglig.
Jag föll direkt för den här hundens utseende och beteende och kan utan att överdriva påstå att den här första kontakten med – som det visade sig – en golden retriever har följt mig under alla år med golden och än i dag kan jag blunda och tänka tillbaka på den härliga gyllenbruna hunden på stranden.
Jag bestämde mig då för att skaffa en sådan hund och låta mina eventuella barn växa upp med den. Jag hörde med ägarna till hunden om vilken ras det var fråga om – men tog tyvärr inte reda på något om härstamningen.
Efteråt har jag funderat mycket på om det inte kunde ha varit en of Yeo-uppfödning då Yeovil inte ligger särskilt långt från Seaton och hunden typmässigt stämmer väl med de Yeo-hundar jag senare kom i kontakt med.
Den var i varje fall lagom kraftig, välbalanserad med vågig, gyllenbrun päls. När vi kom hem från England ringde jag till SKK och frågade om det fanns några golden retriever…..

Comments are closed.